Literair
zondag
13 maart 2022
De Literaire Matinee
aanvang: 13.30 uur
entree (zitplaats): € 26.50
(inclusief koffie/thee en diverse lekkernijen)
zaal open: 12.45 uur
John Moonen

Wiel Kusters (1 juni 1947) is geboren en getogen in het Limburg van de steenkoolmijnen. Sinds 1965 publiceert hij gedichten die vaak betrekking hebben op de duistere wereld van de mijnwerker: de wereld van zijn vader en grootvader. In 1985 promoveerde Kusters op De killer, een proefschrift over de poëzie en de poëtica van Gerrit Kouwenaar. In 1989 werd hij buitengewoon hoogleraar aan de Rijksuniversiteit van Limburg en vanaf 1992 gewoon hoogleraar. In zijn literaire werk heeft hij zich sinds 1975 diepgaand (maar niet uitsluitend) beziggehouden met leven en werk van de Limburgse mijnwerkers en hun gezinnen. Enkele titels: Een oor aan de grond (1978), Het mijnmuseum (1981), Een bezoek aan de leermijn (1984), Zegelboom (1998), Versteende wouden.

Voor zijn literaire werk en voor zijn rol als stimulator van het letterkundig leven in Limburg ontving hij in 1990 de Sphinx Cultuurprijs. In 2007 werd hem de Eremedaille der Provincie Limburg toegekend 'in verband met zijn veelzijdige en belangrijke literaire verdiensten op literair gebied en voor de cultuurhistorie in Limburg'. In 2010 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Onlangs schreef Wiel Kusters In een kleine twee maanden de bundel ‘In Opdracht’. In 48 kwatrijnen - vierregelige gedichten - staat het gemis van dierbaren centraal. "Het schrijven ervan bezorgde me groot geluk." Afgelopen jaar maakte hij ook nog zijn debuut als dichter in Italië.


Murat Isik

Murat Isik (1977) is een Nederlandse schrijver en jurist van Zaza-Turkse afkomst. Hij debuteerde in 2012 met de roman Verloren grond, die tot op heden tien drukken beleefde. Hij ontving er de Bronzen Uil Publieksprijs mee en werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. Verloren grond werd vertaald in het Duits, Zweeds en Turks. In 2017 verscheen zijn nieuwe roman Wees onzichtbaar. Hij won hiermee de prestigieuze Libris Literatuur Prijs 2018.


Jan van Aken

Jan van Aken (Herwen-en-Aerdt, 9 augustus 1961) is een Nederlandse schrijver, die in de cultuursector en de automatisering werkte. Momenteel is hij docent aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Bekende werken van Jan van Aken zijn: Het oog van de basilisk (2000), De valse dageraad (2001), De dwaas van Palmyra (2003), Het fluwelen labyrint (2005), Koning voor een dag (2008), De Afvallige (2013), De Ommegang (2018).


Sino Schoonbrood

Sino Schoonbrood verzorgt de muzikale omlijsting tijdens de Literaire Matinee.

Op 8-jarige leeftijd begon hij keyboard te leren spelen. 4 jaar later werd de deur van de pianowereld voor hem geopend door het horen van het schitterende pianostuk "Back to Life" van de Italiaanse componist en pianist Giovanni Allevi. Zijn doel was om dit stuk op deze manier te kunnen opvoeren.

Sino heeft mogen deelnemen aan een TV-programma dat over de ontwikkeling van verschillende talenten ging “Talent & Co”, dat uitgezonden werd op L1; een geweldige ervaring die hij nooit had willen missen. Pianospelen zal altijd zijn grote passie blijven en dat zult u niet alleen kunnen horen, maar ook zien.


Presentatie: Dick Gebuys (foto links)