Wereldmuziek
zondag
6 december 2020
Ensemble Begunje
Oberkrainermuziek
aanvang: 14.00 uur
entree: € 10.00
Ensemble Begunje, afkomstig uit Valkenswaard/Westerhoven, werd opgericht door Laurens Henselmans (accordeonist van Ensemble Begunje) en bestaat uit zes mannen en een vrouw, de zangeres. Zij spelen uitsluitend Oberkrainermuziek.
Wat is Oberkrainermuziek?
Oberkrainermuziek is in de jaren vijftig ontwikkeld in Sloveniƫ door Slavko Avsenik. Dit is op een gegeven ogenblik opgepakt door het ZDF in het programma Muzikantenstadl. Hierdoor kreeg het meer bekendheid en werd het de Oberkrainermuziek genoemd en is daarmee heel bekend geworden in vooral Sloveniƫ, Oostenrijk, Duitsland, zelfs Amerika en Nederland.

Zij spelen deze muziek zoals Slavko Avsenik deze muziek geschreven en gecomponeerd heeft en dus ook bedoeld heeft om zo te spelen. Tevens spelen zij ook eigen gecomponeerde nummers, die geschreven en gecomponeerd en gearrangeerd zijn door hun accordeonspeler Laurens Henselmans. De bezetting van hun Ensemble is als volgt: accordeon, slaggitaar, basgitaar, trompet, klarinet, bas, tuba en zang. Dus geen slagwerk zoals in de meeste orkesten.
De gitaar en de accordeon geven het ritme aan.

De naam Ensemble Begunje is vernoemd naar de geboorteplaats van Slavko Avsenik.


Begunje