Literair
zondag
15 maart 2020
De Literaire Matinee
aanvang: 13.30 uur
entree: € 25.00
(inclusief koffie/thee en diverse lekkernijen)
zaal open: 12.45 uur
De jaarlijkse Literaire Matinee staat steeds in het teken van de nationale boekenweek.

Het is inmiddels voor de 33e keer dat u kunt genieten van dit literair evenement. Ook deze keer heeft de werkgroep literatuur weer enkele interessante auteurs met naam weten te contracteren, die een aansprekende plaats op de nationale literaire lijst innemen en hoge ogen gooien. Deze keer zult u Murat Isik, Jan van Aken en Wiel Kusters voor het voetlicht zien verschijnen.


Murat Isik

Murat Isik (1977) is een Nederlandse schrijver en jurist van Zaza-Turkse afkomst. Hij debuteerde in 2012 met de roman Verloren grond, die tot op heden tien drukken beleefde. Hij ontving er de Bronzen Uil Publieksprijs mee en werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. Verloren grond werd vertaald in het Duits, Zweeds en Turks. In 2017 verscheen zijn nieuwe roman Wees onzichtbaar. Hij won hiermee de prestigieuze Libris Literatuur Prijs 2018.


Jan van Aken

Jan van Aken (Herwen-en-Aerdt, 9 augustus 1961) is een Nederlandse schrijver, die in de cultuursector en de automatisering werkte. Momenteel is hij docent aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Bekende werken van Jan van Aken zijn: Het oog van de basilisk (2000), De valse dageraad (2001), De dwaas van Palmyra (2003), Het fluwelen labyrint (2005), Koning voor een dag (2008), De Afvallige (2013), De Ommegang (2018).


Wiel Kusters

Wiel Kusters (1 juni 1947) is geboren en getogen in het Limburg van de steenkoolmijnen. Sinds 1965 publiceert hij gedichten die vaak betrekking hebben op de duistere wereld van de mijnwerker: de wereld van zijn vader en grootvader. In 1985 promoveerde Kusters op De killer, een proefschrift over de poëzie en de poëtica van Gerrit Kouwenaar. In 1989 werd hij buitengewoon hoogleraar aan de Rijksuniversiteit van Limburg en vanaf 1992 gewoon hoogleraar. In zijn literaire werk heeft hij zich sinds 1975 diepgaand (maar niet uitsluitend) beziggehouden met leven en werk van de Limburgse mijnwerkers en hun gezinnen. Enkele titels: Een oor aan de grond (1978), Het mijnmuseum (1981), Een bezoek aan de leermijn (1984), Zegelboom (1998), Versteende wouden.

Voor zijn literaire werk en voor zijn rol als stimulator van het letterkundig leven in Limburg ontving hij in 1990 de Sphinx Cultuurprijs. In 2007 werd hem de Eremedaille der Provincie Limburg toegekend ‘in verband met zijn veelzijdige en belangrijke literaire verdiensten op literair gebied en voor de cultuurhistorie in Limburg'. In 2010 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Onlangs schreef Wiel Kusters In een kleine twee maanden de bundel ‘In Opdracht’. In 48 kwatrijnen - vierregelige gedichten - staat het gemis van dierbaren centraal. „Het schrijven ervan bezorgde me groot geluk.”
Afgelopen jaar maakte hij ook nog zijn debuut als dichter in Italië.


Presentatie: Dick Gebuys (foto links)


De Literaire Matinee is een geliefde productie, die elk jaar weer veel belangstellenden trekt. Zorg dus dat u er op tijd bij bent.