Film
Deze voorstelling vond
plaats in het verleden
Toni Erdmann
aanvang: 20.00 uur
entree: € 6.00


Duitsland, Oostenrijk, 2016, 162 minuten
Regie: Marin Ade
Met: Peter Simonischek, Sandra Huller, Hadewych Minis e.a.


Ines is een managementconsultant die een groot Duits bedrijf, gevestigd in Boekarest, adviseert bij besparing door middel van ontslagen. Haar vader is de 65-jarige Winfried, een gescheiden muziekleraar die altijd al grapjes uithaalde. Als kind vond Ines dit leuk maar weet dit inmiddels niet meer te waarderen. Zij hebben geen goed contact. Op een dag besluit pa dit contact te herstellen en naar Roemenië af te reizen. Onverwacht staat hij voor haar deur.
Ines verbergt haar ergernis niet. Haar leven is perfect geordend, er is geen ruimte voor wanorde, maar als haar vader vraagt of ze gelukkig is, blijft ze het antwoord schuldig en wordt dat het begin van een grote omwenteling. Haar vader wil dat Ines nieuwe zin aan haar leven geeft en verzint een personage inclusief vals gebit en pruik: de grappige Toni Erdmann.

Toni Erdmann, geschreven en geregisseerd door de Duitse filmmaakster Maren Ade, was een van de verrassingen op het Filmfestival van Cannes. De bitterzoete tragikomedie greep naast de Gouden Palm, maar werd wel bekroond met de Fipresci-prijs, jaarlijks uitgereikt door de internationale filmpers. De Nederlandse actrice Hadewych Minis is te zien in een van de bijrollen.

Deze film wordt vertoond in samenwerking met het Heerlense Filmhuis De Spiegel Heerlen.